meer resultaat uit je training
meer resultaat uit je trainingGratis Download

Page content

10 tips om video toe te passen in jouw training

article content

10 tips om video toe te passen in jouw training

Ook als je denkt dat een video maken moeilijk is.

Met de middelen die we nu hebben is het maken van een video voor een training voor iedereen goed te doen. Gelukkig maar want we kunnen niet meer zonder.

Heel veel mensen kijken liever naar video dan dat zij lange stukken lezen. Zeker op een mobiel is het lastiger om lange stukken te lezen.

Video biedt veel kansen om je training aantrekkelijk te maken. Zeker als online leren een deel van je training is

mogelijkheden video

 • je kan op het scherm een prettige afwisseling tussen teksten, beeld en opdrachten aanbrengen
 • in veel gevallen is een video veel duidelijker dan een tekst waarin je iets omschrijft
 • een video is vaak op verschillende plekken te gebruiken
 • je kan video in de voorbereiding van een training gebruiken (flipping the classroom)
 • je kan ook cursisten zelf video laten maken om te laten zien of ze het begrepen hebben of om het geleerde beter te laten bezinken

Ga dus aan de gang met video en laat je niet teveel overweldigen door het grote aantal mogelijkheden.

inhoudsopgave

mogelijkheden video
tip 1. begin eenvoudig
tip 2. houd de video’s kort
tip 3. doe het gewoon
tip 4. houd de aandacht vast
tip 5. geef de cursist het stuur in handen
tip 6. gebruik video’s van anderen
tip 7. zorg voor een goed geluid
tip 8. help de kijker
tip 9. zorg voor een minimale uitrusting
tip 10. pas je trainingen aan
Hoe maak ik een video van mijn beelscherm?
Hoe embed ik een video?

tip 1. begin eenvoudig

Als video nieuw voor je is begin dan eenvoudig. Voor de tips 2, 3, 4, 6, 7 en 9 zijn dan belangrijk voor je. Door gebruik te maken van eenvoudige middelen kan je al een waardevol resultaat bereiken.

Je kan jezelf voorstellen en de voordelen van je cursus vertellen op een video die je met je smartphone opneemt. Vaak vind je het niet geweldig jezelf te horen en te zien. Dat geldt voor bijna iedereen. Het is een kwestie van wennen en oefenen. Het kost niets om je verhaal net zolang in te spreken tot je redelijk tevreden bent. 

Waarschijnlijk maak je bij je training al gebruik van een Powerpoint presentatie. Je kan deze presentatie van je scherm opnemen en inspreken. Dat is eenvoudig en goedkoop.

Verderop in het artikel wordt genoemd hoe je het kunt aanpakken. Als je al aan de slag wilt klik dan hier.

Het is als met elk lesmateriaal:

 • houd het eenvoudig, je deelnemer moet er van leren en is niet geïnteresseerd wat jij allemaal weet
 • houd het kort en in elk geval zo kort als kan
 • gebruik eenvoudige taal, ga er niet vanuit dat iedereen jouw vaktaal wel kent

Hieronder vind je een voorbeeldfilmpje. Ik heb hier een uitleg gegeven over Google Photos in een Powerpoint presentatie. Dit is het eerst kort filmpje, iets meer dan een minuut, uit een reeks van mindere filmpjes.

tip 2. houd de video’s kort

Maak een video niet langer dan 3 minuten. De lengte verschilt per video.

 • lost het een belangrijk probleem op waarbij de cursist op het randje van zijn stoel zit? Dan kan het langer.
 • is het een video, waarin uitgelegd wordt hoe je een Facebook advertentiecampagne opzet dan zal je het ook niet in 3 minuten redden.
 • waar staat je video? Op Facebook bijvoorbeeld wordt meestal kort naar een video gekeken, maar als je een eigen Facebook trainingspagina hebt kan de video soms langer zijn

Als video’s te lang worden kan je het vaak oplossen door meerdere korte filmpjes te maken. Zorg ook voor voldoende afwisseling: begin met een Powerpoint, laat een stukje zien waarop jij praat of kom met een whiteboard.

tip 3. doe het gewoon

Blijf oefenen, streef niet naar het volmaakte. Door te oefenen zal je steeds meer routine krijgen waardoor het steeds eenvoudiger wordt. Het wordt ook leuker om te doen en om meer mogelijkheden te gebruiken.

tip 4. houd de aandacht vast

Misschien wel de belangrijkste tip. Maak van een passieve een actieve kijker. Zorg ervoor dat de cursisten mee moeten denken.

 • Stel vragen in de video, stop even met praten en zet de vraag op het scherm, laat de cursisten de antwoorden opschrijven. Daarna of aan het einde van de video kun je de vragen bespreken.
 • Stel een vraag voor de start van de video waardoor er met extra aandacht gekeken wordt.

Het kan ook veel mooier door interactieve video’s met multiple choice vragen die in de video getoond worden. Doe dat als je er aan toe bent. Wat dat vraagt wel een tijdsinvestering.

tip 5. geef de cursist het stuur in handen

Een cursist zal meer gemotiveerd zijn als hij of zij leerstof op het eigen niveau krijgt aangeboden en zijn eigen route kan uitzetten.

eigen route uitzetten

eigen route

Dat kan je doen door verschillende video’s aan te bieden. Je hebt iets uitgelegd en je vraagt of de cursist nog extra uitleg wil. Als er op de “ja” knop gedrukt wordt komt er andere video met een ander voorbeeld of een samenvatting met een tekst en een plaatje.

tip 6. gebruik video’s van anderen

Je mag video’s van andere gebruiken. Dat is handig, want je hoeft ze zelf niet te maken en er staan heel veel video’s op internet.

Je mag niet een video van iemand ongevraagd downloaden en op jouw website zetten of in jouw lessen gebruiken. 

Wat wel mag is in jouw lesmateriaal doorlinken naar je website. Dit doet men meestal door embedden. Dat zorgt ervoor dat de video binnen jouw website komt te staan. Hoe je kan embedden vertel ik je onderaan de blog.

Hieronder zie je een video die ik geëmbed heb. De film staat nog op YouTube, maar wordt op mijn pagina weergegeven. In deze video wordt uitgelegd wat een diafragma is. Als je een basis fotocursus geeft is dit een uitstekend filmpje.

Je kan eerst een paar vragen stellen om er voor te zorgen dat de video beter bekeken wordt. Ik kan een technische vraag stellen.

Bijvoorbeeld:

 • Wordt de scherptediepte groter of kleiner als het diafragma kleiner wordt?
 • Wordt het f-getal groter of kleiner als het diafragma groter wordt?

Dit zijn belangrijke vragen bij een fotocursus, maar niet voor ons.

De vraag aan jou is:

Wat vind je de sterke kanten van deze video? Heb je nog ideeën om de video te verbeteren.

(dit hoort dus bij tip 4: houd de aandacht vast)

Wat vinden wij de sterke kanten:

 • video heeft hier een duidelijk extra:  ze laten zien wat er met een foto gebeurt als je het diafragma wijzigt en het is daardoor veel beter te begrijpen dan met alleen tekst
 • alles wordt goed aangegeven met pijltjes en cirkels
 • verschillende keren wordt er samengevat en herhaald bijvoorbeeld bij 1:53 en 3:26
 • en bij 3:00 laten ze nog eens zien wat het effect in de praktijk is

Wat beter in deze video?

Het is voor dit doel een uitstekende video. Veel video’s worden op een mobiel bekeken en vaak ook zonder geluid. Dus met een ondertiteling zou het nog beter kunnen worden.

Verder wordt de reden waarom je het diafragma zou willen inzetten pas aan het eind van de film besproken. Vanuit didactisch oogpunt is het handiger om dit als eerste te doen.

Heb je nog ideeën? Reageer via reacties onderaan dit artikel.

Een van onze klanten, Hetty, is ook begonnen met het gebruik van video’s van anderen. Wil je hier meer over weten? Vraag dan onze pdf  “meer resultaat uit je training” aan. Klik op het plaatje.

klik

klik op het bovenstaande plaatje

tip 7. zorg voor een goed geluid

Als het beeld een beetje beweegt, als het licht niet geweldig is, als de achtergrond een beetje rommelig is….. Met heel veel valt in een video te leven, maar niet met een slecht geluid, moeilijk verstaanbare tekst of een rare ruis. Als je filmt met een mobiel is het geluid vaak de zwakke kant. Maar ook voor andere fotocamera’s is een externe microfoon nodig.

Hier zie je microfoons die wij gebruiken. Deze microfoon kost een paar tientjes en het geluid wordt hierdoor al veel beter. Je maakt het op je kleding vast en er zit een draad aan van een meter of 5 naar je mobiele telefoon.

dasspeld microfoon

Natuurlijk onderstaand toestel is beter maar het is niet echt nodig. Maar heb je toevallig een goede camera omdat je veel fotografeert dan is het natuurlijk niet verboden

Rode microfoon

tip 8. help de kijker

Niet iedereen vindt met video leren even handig. Wel leuker om te doen, maar het is lastig om iets in een video terug te zoeken. Het is nu eenmaal gemakkelijker een tekst even door te kijken op steekwoorden.

Je kan helpen door:

 1. de filmpjes kort te houden
 2. een inhoudsopgave te maken waardoor een kijker direct naar een bepaald onderdeel van de video kan die nog eens bekeken kan worden
 3. een belangrijk onderdeel ook nog eens met woorden uit te leggen
 4. de gesproken teksten ook helemaal uit te typen en toe te voegen
 5. regelmatig vragen te stellen in de video waardoor de kijker weet of hij of zij het begrepen heeft

1, 2 en 5 zou ik zeker doen

Ook bij onze klant Hetty zijn wij heel eenvoudig begonnen. Wil je daar meer over weten? Vraag dan onze pdf “meer resultaat uit je training” aan. Klik op het plaatje.

klik

Klik op het bovenstaande plaatje.

tip 9. zorg voor een minimale uitrusting

Je hebt niet veel nodig om een video te maken. Een mobiel met een goede camera heb je waarschijnlijk al. Erg handig is een statief. Geluid is het belangrijkst, zie tip 7.

Dan heb je dus alle hardware: camera, statief en microfoon.

Natuurlijk kan je een echte camera met een betere microfoon gebruiken, maar voor ons doel, een video op internet, is het niet echt nodig.

Op deze foto heb ik mijn mobiel op een statief staan. Dit gebruik ik meestal als ik voor de camera sta.

mobiel op statief

 

klem

Hierboven heb ik het mobiel eraf gehaald en je ziet dan een klem om de mobiele telefoon te bevestigen. De klemmen zijn er in veel soorten. Deze klem hoort bij een selfie stick.

Ben ik er dan al?

Je hebt ook wat software nodig. Als je schermvideo’s wilt maken kan je gebruik maken van Jing. Het is een eenvoudig en gratis programma. Ook handig is als je wat eenvoudige software hebt om stukjes uit de video te knippen. Er staat altijd wel een kuch te veel op of wat overbodige stukken aan het begin of het einde van de video. Hiervoor heb je eenvoudige gratis software Movie Maker (voor Windows) en iMovie (voor Apple).

Wil je meer dan je kan met Movie Maker dan kan je bijvoorbeeld Camtasia gebruiken (dat gebruiken wij ook). Maar er zijn ook prima gratis software pakketten zoals openshot.org

tip 10. pas je trainingen aan

Het gebruik van video en e-learning heeft grote positieve gevolgen voor je trainingen. Als je het stapje voor stapje doet is het ook heel goed te doen. Wij hebben heel veel ervaring op dat gebied. We raden je aan het verhaal van Hetty eens te lezen. Vraag hier de pdf “Meer resultaat uit je training“.

klik

Klik op het bovenstaande plaatje

Hoe maak ik een video van mijn beeldscherm?

De filmpjes in tip 1 en 2 zijn voorbeelden van video´s die opgenomen zijn van het beelscherm van jouw computer.

Je hebt er software voor nodig en een microfoon. De software zorgt ervoor dat jouw stem en het computerscherm worden opgenomen. De video, die je dan krijgt,  kan je dan opslaan op de plek waar je het wilt hebben: YouTube of jouw website of leeromgeving.

Gratis software is Jing van Techsmith of Screencast-O-Matic. Beide zijn goed. In elk geval goed genoeg om het uit te proberen.

Zelf gebruiken wij Snagit ook van Techsmith. Deze software is niet gratis, ongeveer 50 euro,  maar werkt heel goed. Als microfoon gebruik ik de Blue Snowball.

Hoe embed ik een video?

In deze video vind je een uitleg over het embedden van een video op een website. Dit kan je eenvoudig zelf. Maar als je dit niet eenvoudig vindt laat het dan aan iemand anders over. Het is belangrijker je met de inhoud bezig te houden dan met de techniek.

 

 

Comment Section

0 reacties op “10 tips om video toe te passen in jouw training

Plaats een reactie


*