meer resultaat uit je training
meer resultaat uit je trainingGratis Download

Page content

article content

De belangrijkste vraag voordat je begint aan een online cursus…

Hoe kan je beslissen of een online cursus wel iets voor jou is?

Herken jij de volgende problemen:

  • Je geeft een cursus, maar de klas is lang niet altijd vol.
  • Je haalt eigenlijk te weinig omzet uit je cursussen om een goed salaris te verdienen
  • Je krijgt regelmatig verzoeken of je de cursus ook op een andere locatie wilt geven, om de reistijd van de klant te verkleinen.
  • Mensen om je heen zeggen: “Goh, geef jij nog cursussen in een klaslokaal? Zou je dat niet beter via internet kunnen doen? Dat scheelt een hoop tijd hoor!”

Ja? Je bent niet de enige. Heel veel mensen die cursussen geven hebben dezelfde vragen en problemen. Maar tegelijkertijd denken ze ook…

  • Is mijn cursus wel geschikt om online te geven?
  • Ik wil wel persoonlijk contact houden met mijn klanten. Dat is nou juist de toegevoegde waarde van mijn cursus!
  • Hoe zit het dan met de techniek? Ik heb echt geen tijd en zin om me daarin te verdiepen.
  • Wat is nou echt het voordeel om het online te doen? Krijg ik dan echt zoveel meer klanten?

Dit zijn allemaal hele goede vragen. Het heeft natuurlijk helemaal geen zin om enthousiast aan ‘online’ te beginnen, als je cursus zich daar helemaal niet voor leent. Dat is dus de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen:

Zijn mijn cursus en ik wel geschikt om online te gaan?

Een paar onderdelen die meespelen bij het beantwoorden van die vraag zijn:

– Hoeveel bijeenkomsten zijn er met de cursisten en wat is de reistijd voor iedereen?

Als er meerdere bijeenkomsten zijn, waarbij sommige mensen ver moeten reizen, kan dat een grote belasting zijn om je cursus te volgen. Het kan dan dus zeer interessant zijn om de cursus deels online te gaan geven.

– In welke mate speelt de cursus in op persoonlijke vragen van een cursist, die voor iedere cursist compleet anders zijn?

Een cursus waarin veel mogelijkheden voor een cursist zijn om zelf onderdelen te bestuderen leent zich uitermate goed voor een online cursus. Een cursus waarin alleen maar wordt ingespeeld op de persoonlijke, unieke vragen van een cursist leent zich wat minder goed.

– In welke mate kan een cursist onderdelen van de cursus zelf bestuderen?

Wat je heel veel zal zien, is dat er aspecten in een cursus zijn die zich goed lenen voor zelfstudie en andere aspecten die juist persoonlijk contact of contact met een groep nodig hebben. Waarom zou je die dingen dan niet combineren? Het grote voordeel daarvan is, dat je minder vaak een bijeenkomst hoeft te houden. Op die bijeenkomst kun je dan de presentatie van de theorie overslaan, en direct voor actieve werkvormen kiezen, waarin de cursisten juist veel van elkaar leren.

Een bijkomend voordeel zal zijn, dat cursisten de theorie in hun eigen tempo kunnen bestuderen en delen vaker kunnen herhalen als ze dat willen. Natuurlijk kun je ze de mogelijkheid bieden om tijdens het studeren vragen te stellen, als je dat wilt.

– In welke mate leert een cursist van zijn medecursisten?

Als de kennis die een cursist opdoet, vooral komt van de uitwisseling met medecursisten, zal je ervoor moeten zorgen dat de cursisten elkaar ontmoeten. Het leuke is, dat dit ook deels online kan. Met de huidige stand van de techniek kan je via fora, webinars, skype, enz. elkaar ontmoeten, zonder dat je fysiek in dezelfde ruimte hoeft te zijn. Natuurlijk is dat nooit een volledige vervanging van het elkaar in levende lijve ontmoeten, maar het aantal keren dat je fysiek bij elkaar komt, kan dan wel verminderen.

Al deze onderdelen hebben invloed op het antwoord op de vraag of je moet starten met een online cursus. Wij denken dat het in bijna alle situaties zowel voor de cursist als voor jou als cursusleider voordelen heeft om een cursus gedeeltelijk online aan te bieden.

Hoe je dat precies doet, daar komen we later op terug.

Heb je vragen? Laat gerust een reactie achter op deze blog!

Comment Section

0 reacties op “De belangrijkste vraag voordat je begint aan een online cursus…

Plaats een reactie


*