meer resultaat uit je training
meer resultaat uit je trainingGratis Download

Page content

article content

Hoe laat je cursisten echt leren?

Sommige online cursussen bestaan eigenlijk alleen maar uit een soort hoorcollege: de cursusleider geeft veel theorie (en hopelijk ook wat praktijkvoorbeelden) en de cursisten luisteren en maken aantekeningen. Natuurlijk heeft dit principe al een aantal voordelen voor de cursisten:

  • je kunt luisteren op het moment dat het jou het beste uitkomt
  • je kunt pauze nemen wanneer het jou schikt
  • je kunt sommige stukjes die je lastig vindt nog een keer luisteren (zo vaak als je wilt)

Ook voor de cursusleider heeft dit principe al wat voordelen:

  • je hoeft zelf niet fysiek aanwezig te zijn op een vast tijdstip op een vaste plaats
  • je kunt de stof in stukjes verdelen en ieder stukje zelfs op een andere manier aanbieden (video, presentatieslides, audio, …).

Maar als cursusleider weet je eigenlijk niet of je cursisten het allemaal begrepen hebben en of ze het ook toe kunnen passen. En dat is natuurlijk uiteindelijk wel het doel van je cursus.

Wat kun je doen om te zorgen dat alle cursisten hebben begrepen wat je wilt zeggen, zonder dat je samen in gesprek bent?

Stel vragen!!

“Ja”, zul je dan zeggen, “maar welke vragen moet ik dan stellen? Met welke vragen zet ik mijn cursist echt aan het denken?”

Uit onderzoek is gebleken dat er vier vragen zijn, waarmee je je cursist kunt uitdagen om zich het onderwerp echt eigen te maken. Welke vier dat zijn?

  1. “Benoem één belangrijk concept, onderzoeksresultaat, theorie of idee …. die je hebt geleerd tijdens het bestuderen van dit onderdeel”
  2. “Waarom geloof jij dat dit belangrijk is?”
  3. “Pas wat je in dit onderdeel hebt geleerd toe op een stukje in je eigen leven”
  4. “Welke vra(a)g(en) heeft dit onderdeel opgeworpen voor jou? Waar twijfel je nog over?” Let op: “Geen” of “Niets” mag niet geantwoord worden 😉

Natuurlijk kan je de precieze bewoordingen van de vraag aanpassen aan het onderdeel van de cursus waar mensen mee bezig zijn geweest.

Je kunt de set met vragen door een cursist zelf laten beantwoorden, maar je kunt er ook voor kiezen om cursisten bepaalde dingen van elkaar te beoordelen, met deze set vragen als basis. Zo wordt de cursus ook direct een stuk interactiever voor de cursisten, zonder dat je als cursusleider heel intensief hierbij betrokken bent.

Het enige wat je als cursusleider dan natuurlijk wel moet doen, is het faciliteren van een omgeving waarin de cursisten hun antwoorden op de vragen (en hun reacties op elkaar) kwijt kunnen. Je zult dus iets van een forum moeten hebben, dat bij voorkeur alleen voor jou cursisten toegankelijk is.

Natuurlijk kun je deze vragen ook gebruiken als je een cursus geeft aan een groep mensen die fysiek bij elkaar zijn.

 

Comment Section

0 reacties op “Hoe laat je cursisten echt leren?

Plaats een reactie


*