meer resultaat uit je training
meer resultaat uit je trainingGratis Download

Page content

article content

Online cursus = extra werk?!

Laatst sprak ik met iemand die zeer succesvol is met onder andere het geven van trainingen. Op zich was hij heel erg enthousiast over de mogelijkheden die online cursussen met zich meebrengen. Hij was vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om veel meer mensen te bereiken met zijn trainingen.

Maar hij had wel een heel grote angst:
Geeft zo’n online training me niet extra veel werk?

Hij zag het al helemaal voor zich:

  • mensen die de cursus besteld hebben handmatig toevoegen aan een cursussysteem
  • mensen die gaan bellen omdat ze een filmpje niet kunnen afspelen op hun computer
  • mensen die gaan e-mailen met vragen over de inhoud en verwachten dat er prompt een reactie volgt
  • mensen die gaan twitteren met vragen

En hij zat dan met een rooie kop al die vragen en e-mails te beantwoorden.
Geen tijd meer voor iets anders en slaaf geworden van zijn online cursus.

Online Cursus = Extra Werk

Zo hoeft het natuurlijk niet te zijn

sterker nog…

Zo mag het natuurlijk nooit zijn!

Je maakt een online cursus immers omdat je juist graag een continue inkomensstroom hebt, zonder dat je er al te veel inspanning voor hoeft te leveren.

Hoe krijg je dat dan voor elkaar?
Helemaal zonder inspanning krijg je natuurlijk geen cursus online. Net als voor een gewone cursus zul je materialen moeten maken. Net als voor een gewone cursus kunnen die materialen heel beperkt of heel uitgebreid zijn. Dat kun je naar eigen smaak inrichten. Je kunt er dus zo veel of weinig tijd in steken als je zelf wilt.
Het leuke van een online cursus is wel, dat je de cursus langzaam kunt laten groeien. Hij hoeft niet in één keer helemaal af. De prijs van de cursus kan dan ook langzaam mee groeien.

Daarvoor zijn wel een paar voorwaarden van belang:

Kies een goede cursusomgeving
De techniek moet eenvoudig zijn, maar wel goed in elkaar zitten. Het liefst zo, dat je simpel kunt beginnen, maar vervolgens ook weer makkelijk extra faciliteiten toe kunt voegen. Bij voorkeur natuurlijk zonder dat je weer een nieuwe technologie moet gaan toepassen.

Bepaal de bouwstenen voor je cursus
Eigenlijk is hier de vraag: wat voor onderdelen bevat je cursus?

Alleen een stukje informatieoverdracht? Dan kan het voldoende zijn om video’s te maken van een of meerdere presentaties.

Wil je meer interactie? Voeg een forum toe waarop cursisten (elkaar) vragen kunnen stellen. Je kunt dit forum wel of niet zelf modereren.

Huiswerk? Dan verwachten mensen ook dat jij dit nakijkt! Let dus goed op de vorm waarin je dit huiswerk giet.

Vraag- en antwoordsessies? Handig om direct in contact te komen met je cursisten. Heeft voor veel mensen echt toegevoegde waarde. Kun je bijvoorbeeld eens in de maand organiseren.

Het leuke van een online cursus is dat je heel simpel kunt beginnen en de cursus steeds verder kunt gaan uitbreiden.

Voed je klanten op
Maak je klanten duidelijk wat ze met de aankoop van de cursus kunnen verwachten. Net als in de ‘echte’ wereld, snappen klanten dat er bij een bepaalde cursus een bepaald serviceniveau hoort. Als iemand een boek koopt in de winkel om meer van een bepaald onderwerp af te weten, zal deze persoon in het algemeen niet verwachten dat hij de schrijver kan bellen of mailen om specifieke vragen over zijn eigen situatie te stellen. Als die persoon daarentegen een coachingstraject gaat volgen over een onderwerp, zal hij dat juist doen omdat hij intensief begeleiding wil hebben bij zijn eigen situatie. Hij is dan ook bereid om meer te betalen.

Dus als jij je cursus positioneert (en prijst) als een online zelfstudie waar de cursist informatie krijgt die hij zelf moet gaan toepassen, dan zal de cursist zich daarnaar gedragen.
En de paar mensen die je wel vragen gaan stellen, zijn waarschijnlijk de klanten voor de volgende cursus!

En hoe nu verder?
Zou jij willen weten wat een online cursus aan jouw bedrijf kan toevoegen en of een online cursus voor jou extra werk met zich meebrengt? Neem dan contact met ons op via info@mijncursusonline.com. Dan maken we een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek waarin we samen kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Normaal kost zo’n gesprek €57, maar volgers van MijnCursusOnline.com bieden we dit gratis aan.

Comment Section

0 reacties op “Online cursus = extra werk?!

Plaats een reactie


*