meer resultaat uit je training
meer resultaat uit je trainingGratis Download

Page content

Wat is een auteurstool of een authoring tool?

auteurstools

Met een auteurstool kan je zelf boeiende en interactieve e-learning maken. Door het goed gebruiken van toetsvragen kan je een persoonlijke leerroute voor de cursist maken. Het maakt het ook mogelijk gemakkelijk extern ontwikkeld materiaal te gebruiken.

Een auteurstool heb je niet per se nodig. Je kan lesmateriaal gewoon op je website plaatsen. Maar met een auteurstool ziet het er mooier uit en heb je bijvoorbeeld verschillende toetsvragen tot je beschikking.

Er is een groot verschil in de moeilijkheidsgraad van de pakketten en in de prijs. Er zijn ook open source pakketten. Die zijn dus gratis. Het kost bij de meeste pakketten toch aardig wat tijd om ermee te leren werkenv

verschillen tussen de pakketten

De verschillen zijn groot. Voor de keuze moet je denken aan:

 • maak ik regelmatig of af en toe een cursus?
 • plaats ik de cursus op een website of in een elektronische leeromgeving?
 • wil ik d.m.v. toetsvragen een leerroute voor de cursist bepalen?
 • hoeveel geld heb ik ervoor over?
 • hoeveel tijd kan ik besteden om een cursus te ontwikkelen?

wat zit er in bijna alle auteurstools?

 • ze zijn responsive, dus het lesmateriaal is goed te lezen op een desktop, een mobiel en een tablet
 • ze zijn interactief d.w.z. dat je de cursisten een eigen leerroute kunnen volgen door toetsvragen
 • ze kunnen communiceren met gegevens in een elektronische leeromgeving dus antwoorden op vragen in de auteurstool opslaan in leeromgeving
 • ze leveren standaard achtergronden voor je cursus

De Engelse termen die gebruikt worden zijn (e-learning) authoring tool, e-learning content development tool, e-learning content development software.

Pakketten die geschikt zijn voor regelmatige gebruikers zijn:

 

Lectora

 • Lectora is een pakket met veel mogelijkheden voor de professionel gebruiker. Niet om zo af en toe te gebruiken. De cursus die je ontwikkelt kan je op je website of in een ELO (elektronische leeromgeving) plaatsen.

Articulate Storyline

 • Articulate Storyline
  Het is een pakket dat lijkt op een uitgebouwde Powerpoint. Er is betrekkelijk gemakkelijk mee te werken, maar het is niet goedkoop. Een voordeel is dat er een actieve community van gebruikers is waar je op terug kunt vallen.
  CaptivateAdobe Captivate
  Met dit pakket heb ik een paar maanden gewerkt. Het is een pakket waar veel mee kan, maar ik vond het niet eenvoudig. Een voordeel is dat je het niet hoeft aan te schaffen, maar je kan het per maand betalen. Bevalt het uiteindelijk niet dan ben je niet zoveel geld kwijt. Ik vond het op zich een goed pakket. Adobe heeft weinig ondersteund materiaal en dan is het wel eens flink zoeken.

easy generator

 • Easy Generator
  Een auteurstool waar eenvoudig mee te werken valt. Voor gebruikers die met de inhoud bezig willen zijn en niet met de techniek. Het gevolg is wel dat je, wat de vormgeving betreft, wat beperkter bent. Voor die groep helemaal niet erg
 • adapt authoring toolAdapt
  Een heel mooie auteurstool. Het is open source en het gebruik kost dus niets.. Ik vond het gebruik niet moeilijk, maar voor de installatie moet je wel computerkennis hebben of op een ervaren relatie kunnen terugvallen. Als dit niet kan is er genoeg ondersteuning van de bedrijven die het pakket ontwikkeld hebben. Maar dat kost wel wat.

Hieronder een voorbeeld van Adapt. Kijk niet naar de inhoud, maar het geeft wel een goede indruk hoe het er uit komt te zien.

 

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is een auteurstool of een authoring tool?

  Plaats een reactie


  *